Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 25.04.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Autorul articolului: Dan Duca, Codruta Simina
Titlul articolului: Băsescu promite UDMR legea autonomiei culturale (Video)
Acces online: https://www.cotidianul.ro/basescu_promite_udmr_legea_autonomiei_culturale_video-81989.html

În discursul său la Congresul UDMR de la Cluj, şeful statului s-a declarat un susţinător al creşteriii autonomiei locale. „Avem doar termeni pe care îi traducem diferit, punctele noastre de vedere coincid”, a spus Băsescu.

Descentralizare şi autonomie au fost laitmotivele discursului preşedintelui Traian Băsescu sâmbătă la congresul UDMR de la Cluj. Şeful statutului s-a declarat în faţa reprezentanţilor minorităţii maghiare un susţinător ferm al modernizării statului prin creşterea autonomiei locale. „Punctele de vedere cu porivire la tratamentul pentru minorităţi nu diferă foarte mult, avem doar termeni pe care îi traducem diferit uneori, dar, în mod categoric, în ceea ce priveşte creşterea nivelului de autonomie punctele noastre de vedere conicid. Sunt un susţinător fără rezerve al unui proces rapid de descentralizare. Am speranţa ca până la finele anului, angajamentele actualului guvern referitoare la descentralizare se vor materializa în acţiune şi nu în vorbe”, a spus şeful statului, care şi-a început discursul prin a-şi exprima regretul sincer că nu poate vorbi în ambele limbi.

Nu a fost singura dorinţă favorabilă maghiarimii exprimată de Băsescu.

„Cred că legea autonomiei culturale este o lege care trebuie să treacă prin Parlament cât de rapid”, a spus preşedintele, care a elogiat contribuţia acestei minorităţi la bogăţia ţării. „Sunt unul dintre politicienii care cred că minorităţile adaugă valoare unei naţiuni, fac o ţară mai frumoasă, în acelaşi timp minorităţile sunt punţi de legătură cu alte ţări. Dau o atenţie deosebită păstrării specificului cultural şi educaţional. Etniile au nevoie să aibe confortul dreptului de a-şi păstra valorile culturale”, a subliniat acesta. Băsescu a lăudat şi activitatea UDMR. „Am un mesaj de mulţumire pentru echilibrul pe care l-a introdus în viaţa politică şi pentru contribuţia excepţională pe care a avut-o la înţelgerea problematicii minorităţilor. Fără UDMR ca partid parlamentar, adesea am fi fost în situaţia să greşim. Contribuţia UDMR s-a constituit într-un ghid de multe ori pentru celelelate partide parlamentare”, a spus şeful statului.  Băsescu a adresat şi un avertisment radicalilor comunităţii maghiare: „Una din mizele esenţiale ale perioadei următoare este legată de procesul de descentralizare ca şi creştere a autonomiei locale. Procesul poate fi întârziat de abordări extreme şi nu o spun din punctul meu de vedere, dar avem obligaţia să ţinem cont unul de sensibilităţile celuilalt, abordările care ţin de elemente care nu sunt prezente în Constituţia româniei pot întârzia procesul de descentralizare. Orice abordare care excede Constituţia nu va putea fi acceptată de instituţiile statutului. Cred că solicitări maximale sunt elemente care întârzie. Eu nu aş vrea să văd acest deziderat întârziat pe motivaţii lipsite de consistenţă”.

Preşedintele României a participat în premieră la un congres al UDMR. Băsescu a venit împreună cu premierul Emil Boc şi a fost întâmpinat sâmbătă dimineaţă de preşedintele UDMR Marko Bela, lângă care a şi luat loc în sală. Pe acelaşi rând cu Băsescu s-a mai aflat şi contracandidatul său la Cotroceni, liberalul Crin Antonescu şi trimisul PSD, Viorel Hrebenciuc cu care şeful statului a şi dat mâna.